03 september, 2015

Kan man ta bra konsertbilder med en kompaktkamera?

1Florence

Florence and the Machine live på Way Out West, Göteborg

Jag älskar livemusikframträdanden, det är något med att se en artist här och nu som är magiskt. Det finns inget som artisten kan gömma sig bakom som när man lyssnar på en studioinspelning.
Under många år när jag arbetat som fotograf för olika dagstidningar har jag vant mig vid att få stå längst fram under tre låtar, och försöka fånga någon form av magi som uppstår.

Ibland kan det vara svårt då artisten inte riktigt blivit varm i kläderna och kommit in i sitt scenframträdande. Det oväntade sker sällan under de tre första låtarna. I mån av tid och möjlighet försökte jag ibland stå i publiken och få bilder under en hel konsert, men alltid är det någon man råka slå till med sitt teleobjektiv.

När tidningsbranschen förändrats så har även de typer av jobb som jag gör förändrats, och numera blir det inte så många konsertfotograferingar. Men jag har fortsatt att gå på konserter. Ibland har jag släpat med en ryggsäck med utrustning, men kanske oftast inte då jag vill kunna njuta av musiken och trängas längst fram.
Så lösningen var att skaffa en kompaktkamera med råformatsmöjligheter. Valet föll på en Sony DSC-RX100 II med väldigt mycket inställningsmöjligheter som en professionell systemkamera har.
Att fotografera konserter med en kompaktkamera är lite av en utmaning, det är inte alltid autofokusen hänger med och möjligheten att få skarpa bilder med kamerans zoomoptik är begränsad. Men det är dessa begränsningar som gör att det blir roligt, att se vad man kan lyckas fånga under dess omständigheter. En stor fördel att jag obehindrat kan fotografera under hela framträdandet, att förhoppningsvis få andra typer av bilder.

2WeepingWillows
Weeping Willows, Strömma Farmlodge, Tvååker

3WeepingWillows
Weeping Willows, Strömma Farmlodge, Tvååker

4WeepingWillows
Weeping Willows, Strömma Farmlodge, Tvååker

5SusanneSundforSusanne Sundfør live på Pumpehuset, Köpenhamn

6SusanneSundforSusanne Sundfør live på Pumpehuset, Köpenhamn

7RideWOW
Ride live på Way Out West, Göteborg

8RideWOW
Ride live på Way Out West, Göteborg

9RideWOW
Ride live på Way Out West, Göteborg

10Erasure
Erasure live på TAP1, Köpenhamn

11Erasure
Erasure live på TAP1, Köpenhamn

12AutomobilistBabel
Automobilist live på Babel, Malmö

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *